UITGELEGD

Certificatie van Duurzame Garens

KOOP NU
IKKIESBIO

De afgelopen jaren zijn er zich steeds meer mensen bewust geworden van het belang van een duurzame en ecologische leefwijze. Voor ons eten, ons vervoer, onze elektriciteit, noem maar op bestaan er tegenwoordig ook duurzame en milieuvriendelijke alternatieven. Veel mensen zijn ermee bezig, het is helemaal in!

En zo zijn ook biologische, ecologische, gerecycleerde, fairtrade en duurzame garens steeds geliefder geworden bij brei – en haakliefhebbers. Babykleertjes, hippe kledingstukken of amigurumi’s breien en haken is populairder dan ooit. Jezelf creatief uiten met vertrouwen voor de gebruikte grondstoffen maakt het nog leuker.

Om een correcte keuze te kunnen maken naar de geschikte garens voor jouw toekomstig projectje werken de fabrikanten van betrouwbare garens met keurmerken of certificaten – telkens kan je op het label van je bol katoen of wol aan het logo zien welk keurmerk of certificaat het garen draagt.

De bekendste keurmerken & certificaten zijn:

GOTS

Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002. Het label kijkt enkel naar natuurlijke vezels. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en fairtrade wijze gebeurt. Verder gelden er zeer strenge kwaliteitsvereisten voor de producten. GOTS is voornamelijk een milieulabel. Het label geeft aan dat de textielvezels afkomstig zijn uit de biologische landbouw.

Bij de productie van de kledij mogen geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt. Daarnaast legt GOTS de verplichting op een duurzaamheidsplan op te maken met aandacht voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. Zo houdt het rekening met de maximale emissienormen voor water bij productie van het textiel. Er zijn bindende criteria inzake waterzuivering.

Het GOTS-label bestaat in twee varianten: het GOTS-label dat voor meer dan 95 procent uit biologische textielvezels bestaat en het GOTS (x%)-label dat voor minstens 70% uit de biologische landbouw voortkomt. Concreet betekent dit dat het label altijd aangeeft dat de producten voor minstens 70% uit biologische textielvezels bestaat. Indien het percentage tussen de 70 en 95 procent ligt, moet dit dus worden aangegeven op het label. Indien er geen percentage aangeduid staat op het label, bevat het product meer dan 95 procent biologische textielvezels.

Het eindproduct mag geen residuen van pesticiden of zware metalen zoals lood of cadmium bevatten. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden.

OEKO-TEX 100

Oeko-Tex 100 is een internationaal label voor textiel, opgericht in 1992. Het label garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat. Het label kijkt zowel naar natuurlijke als naar synthetische vezels. Garens met dit label zijn geverfd met ecologische verf wat niet onbelangrijk is gezien het feit dat de grootste vervuiler binnen de textielindustrie de verf is.

Oeko-Tex werkt met verschillende klassen – klasse 1 is de hoogste en veiligste klasse en betekent dat het product uiterst geschikt is voor gevoelige huid zoals babyhuid.

Global Recycled

De Global Recycled Standard geeft aan dat één of meer materiaalsoorten van kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat. Dit betekent dat de hoeveelheid gerecycleerd materiaal in samengestelde producten dus lager kan zijn dan deze 50%. Dit percentage moet, per materiaalsoort, op het etiket vermeld worden.

Fairtrade cotton

Het Fairtrade Cotton keurmerk  op katoenen garens geeft aan dat het katoen dat gebruikt is in het product volgens strenge duurzaamheidseisen geteeld is. De boerenorganisatie of plantage die het katoen produceert, ontvangt een gegarandeerde prijs voor het katoen. Naast sociale eisen stelt het keurmerk ook milieu-eisen aan de katoenteelt. Er moet voldaan worden aan nationale en internationale regelgeving op het gebied van milieubescherming.

Samengevat

Elk label heeft zijn eigen pluspunten en een combinatie van verschillende labels zou natuurlijk ideaal zijn, maar is in de praktijk niet altijd mogelijk. Onderzoek wijst uit dat voor garens het GOTS label het meest geruststellend is.

Koop Duurzaam

Voor de meest uiteenlopende haak- en breiprojecten kun je Katia Fair Cotton gebruiken. Biologische, zacht katoen met GOTS-label beschikbaar in 35 kleuren.

Bestel nu op www.biowol.be met 10% welkomstkorting met de kortingscode IKKIESBIO.

Certificatie van Duurzame Garens
Certificatie van Duurzame Garens
Jouw mening interesseert ons!

Reageer

Duurzaam Leven
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart